email facebook twitter google+ linkedin pinterest
Impulse illumina l'inverno
Impulse illumina l'inverno, inaugurazione 03.12 ore 17:00
LAC Lugano Arte e Cultura
Partner principalePartner principale

Venues

The shape of the section housing the museum, raised up on columns, does not enclose the area in a clearly defined perimeter, but opens it up towards the lake. From the piazza, visitors can choose the direction they wish to take; they can enter LAC to access the museum or the theatre; they can cross the internal courtyards; enter the adjoining park or walk into the city centre.

On entering the building, visitors find themselves in a spacious 650 m² hall designed as a huge window designed to render the boundary between indoor and outdoor almost imperceptible. One side overlooks the new Piazza and the lake, whilst the other looks out over the outdoor amphitheatre and the park created adjacent to the facility. The hall - which houses the ticket office, the bookshop and a bar – is open to visitors, just like any town street, enabling them to cross from one side of the city to the other. This was a deliberate choice, designed to eliminate the sense of separation between the physical spaces and is also an invitation to live LAC just like any other everyday experience. “It is important to allow people to cross through the building inside if, as if it were an ordinary town street. In the future I’d love to see somebody living in via Motta cross the park to go to work” remarks the architect Gianola.